Liity jäseneksi Jussi-TV Verkkokauppa
 

Uutiset

 

3. leirityksessä teemana pesäpallon lajitaidot


27.11.2019

Mennyt viikonloppu 22.-24.11. oli Jussittarien kolmas leiritys tälle syksyä. Tässä leirityksessä pääpaino oli lajissa. Perjantaina leiri avattiin palaverilla Seinäjoki Areenalla. Juttelimme edellisellä leirillä avattuja asioita maaliin ja kävimme uuden fysiikkajakson ohjelmat läpi. Puhuimme luonnollisesti myös harjoittelemisen ympärillä olevista asioista, joista jokaisen arki muodostuu. Itselle oli aikoinaan urheilijana ja nyt tietysti myös valmentajana äärimmäisen tärkeää se, että arki on hyvässä balanssissa. Urheilijan pitää osata johtaa omaa arkeaan 24/7. Jokainen tekee lukemattoman määrän valintoja päivänsä aikana, jotka joko tukevat tai aiheuttavat haasteita päivän aikana tehdyille treeneille. Ei auta, että treenataan hyvin 2-4 h päivässä, jos arki on muuten vinksallaan. Näistä asioista ei tule koskaan puhuttua liika. 

 

Perjantain harjoituksessa keskityttiin puhtaasti sisäpeliin. Ohjelmassa oli lyöntiharjoitus, jonka jokainen oli etukäteen ajatuksella työstänyt. Palaverissa sivuttiin myös tätä teemaa, sillä on hyvin merkityksellistä osata ajatella oikein, kun hakataan palloa verkkoon. Mielikuvien kautta keskittyminen pitää saada verkolla samalle tasolle, kuin pelitilanteessa. Oikein ajatellen pesäpalloilijalle ei ole koskaan merkityksellistä lyömisen ympärillä oleva viitekehys. Suoritus on täysin sama, oli sitten kyseessä tässä perjantaisessa lyöntiharjoituksessa lyöty lyönti tai viidennessä finaalissa pelin ratkaisupaikassa lyöty lyönti. Kuvasimme myös lyöntejä, jotta tekeminen havainnollistuu pelaajalle. Luoman Julli vielä tekee omat havaintonsa jokaisesta videosta ja analysoi tekemiset jokaisen pelaajan kanssa henkilökohtaisesti. Tavoitteena meillä on saada pelaajien työkalupakkiin lisää työkaluja oman lyöntinsä hienosäätöön.

 

Lauantai olikin sitten suhteellisen tiukka päivä. Aloitimme ensimmäisen lajisession 9.00 ja klo 14.00 olimme treenanneet 4 h lajin kimpussa. Treenien välissä oli 1,5 h taukoa, joka hyödynnettiin energiatankkauksella Cafe Mondeolla. Ensimmäinen laji piti sisällään paljon sisäpelitaitoa ja ulkopelitoistoja. Harjoituksen loppuun treenattiin vielä syöksykiinniottoja. Harjoitus päättyi juhlallisuuksiin, kun Pesäpalloliiton Juha Kuoppala saapui hallille mukanaan Vuoden tulokkaan palkinto. Lyhyiden puheiden jälkeen palkinto ojennettiin Maiju Mäntylälle ja joukkue repesi suht riehakkaisiin suosionosoituksiin! Maiju toivoi vaatimattomana ihmisenä, että palkinto olisi jaettu hänelle kaikessa hiljaisuudessa. Sen verran hieno tämä palkinto kuitenkin oli, että sivuutin päivänsankarin toiveet ja teimme palkinnonjaosta mahdollisimman suurielkeisen spektaakkelin.

 

Päivän toisessa lajissa jatkoimme ulkopelitoistojen kimpussa. Treenasimme myös lyöjän ja etenijän yhteistyötä 3-tilanteen omissa lähdöissä. Tämän harjoituksen pääagenda oli kuitenkin Karhun mailatestaus ja lyöntien tutkaus. Aina yhtä paljon tunteita herättävä lajivoimatesti, joka kertoo aika oleellista kieltä pelaajan tehokkuudesta mailanvarressa. Lyöntinopeuden lisäksi tässä siis etsittiin jokaiselle palaajalle se sopivin työkalu lyöntipuolelle. Meidän joukkueen ykköstykit olivat Aino-Kaisa Mantere ja Maria Sveholm, jotka pommittivat molemmat 150 km/h rikki. Suomenmaassa on vain muutama tämän maagisen rajan rikkova naispelaaja ja meillä on niitä peräti kaksi. Jesh!

 

Treenin jälkeen kävimme välipalalla K-Supermarket Seinäjoen kahviossa ja pesimme kaupan ikkunat talvikuntoon. K-Supermarket tarjoaa Jussittarille jokaiselle harjoituskauden leirille ja kesän pelipäivälle eväät, mikä on melkoisen merkittävä juttu joukkueen energiatasojen kannalta. Kiitos hyvästä yhteistyöstä! Loppuilta olikin taas joukkueen hupitoimikunnan suunnittelema. Retki suuntautui Seinäjoella avattuun Ideaparkkiin. Illan pääohjelmanumeroina olivat virtuaalimaailma Pikselissä seikkailu sekä Viihdekeskus Hollywoodissa hohtokeilaus ja minigolf. Sain ymmärtää, että hauskaa oli ollut!

 

Sunnuntaina B-tytöt viettivät ensimmäisen yhteisen leiripäivänsä, joten treenasimme ”vanhusten” kanssa Areenan B-hallissa päinsä. Aamukankeudet saatiin karistettua vauhdikkaalla Kinball-pelillä. Ohjelmassa oli lajipuolella pesäpallo-ottelu. Pelasimme kolmella neljän hengenjoukkueella. Itsekin pääsin pienen tauon (458 päivää) jälkeen pelitouhuihin, kun sain toimia SMJ valkoinen joukkueen kärkietenijänä. Pelasimme yhteensä 12 vuoroparia pesistä hieman sovelletuin säännöin ja voittajaksi nousi SMJ musta 11 tehdyllä juoksulla. Hieman yllättäen oma joukkueeni joutui siis tyytymään kakkossijaan 10 juoksun saldolla. Punainen joukkue jäi tällä kertaa nuolemaan näppejään 5 tehdyllä juoksulla. Pelissä oli tietyt teemat niin sisä- kuin ulkopelillisesti ja saimme niitä hienosti näkyviin pelin tiimellyksessä. Peli oli hieno päätös onnistuneelle leiritykselle. Seuraavan kerran leireilemme kuukauden päästä vuoden 2019 viimeisessä leirityksessä. Palataan silloin taas asiaan.

 

Antti Kuusisto

 

 

Maiju Mäntylän ajatuksia:

 

Kolmas leiri korkkasi yhteisesti lajiharjoittelun tälle kaudelle ja kyllähän se taas kerran tuntui mahtavalta. Tänä syksynä on alkanut mun ensimmäinen kausi matkapelaajana ja näin ollen joukkueen kanssa ei ole päässyt samalla tavalla treenaamaan kuin edelliskaudella. Kuluneet kuukaudet onkin opeteltu uudenlaista treeniarkea uuden kaupungin maisemissa. Oon niin joukkuepelaaja, kun vaan voi olla, joten nautin älyttömästi joukkueen kanssa tekemisestä. Leirien jälkeen löytyy aina kummasti lisää motivaatiota painaa hommia omassa arjessa. Oli myös huikeaa päästä viettämään laatuaikaa uuden Ideaparkin Pikselissä ja Hollywoodissa koko joukkueella. Meillä on hyvä porukka kasassa, innolla odotellen ensi leiriä ja tulevaa kesää!


Takaisin uutisiin